winkelmandje
Morgen gratis* in huis, 30 dagen retourneren
 • 30 dagen retourgarantie
 • v.a. €65 Gratis verzonden
 • Voor 23.30 besteld, morgen in huis
 • Bel 035 737 04 57

Nagelbijten, zo kom je ervan af!

Nagelbijten, ruim 2 miljoen Nederlander die zelfs op volwassen leeftijd nog steeds nagels bijt. De reden van nagelbijten kent verschillende oorzaken en lees je in dit stuk hoe je van het dwangmatige kluiven af kunt komen.

Uit onderzoek van het IPO blijkt dat er wereldwijd maar liefst meer dan 600 miljoen mensen die nagels bijten. Maar liefst 10 tot 15 procent van de Nederlandse bevolking bijt hun levenslang nagel. Aangezien op peuterleeftijd meer dan 30 procent nagels bijt blijkt nagelbijten dus af te leren.

Behandel nagelbijten met gel nagellak van Pink Gellac.

Waarom nagelbijten echt not done is

Een groot deel van de nagelbijters bijten op hun vingernagels, maar bij een aanzienlijk deel moeten ook de teennagels, nagelriemen en vingertoppen eraan geloven. Nagelbijten zorgt niet alleen voor zeer onverzorgde handen het langdurig nagelbijten leid vaan tot ontstekingen, misvorming van nagels/vingertoppen, infecties van de mond en in ernstige gevallen zelfs gebitsafwijkingen. Echter niet alle nagelbijters ondervinden deze ernstige problemen, een deel gebruikt hun gebit als een altijd-parate nagelschaar. Onderzoek van IPO uitgewezen dat merendeel van de nagelbijters lijft aan Pathologische Onychophagie, ookwel ziekelijk nagelbijten genaamd.

Nagelbijten, een impulsstoornis

Nagels bijten is niet zomaar een verslaving of nare gewoonte, het is eigenlijk een impulsstoornis. Een impulsstoornis is een drang die vraagt om een bepaalde dwangmatige handeling. Nagelbijten begint al op peuterleeftijd, wanneer kinderen vaak met de handen in hun mond zitten. Hierdoor worden de nagels en nagelriemen week waardoor de nagels er zeer gemakkelijk af te bijten zijn. Als hier niet op wordt ingegrepen en aangeleerd niet nagels te bijten verandert het bijten in een blijvende gewoonte. Gelukkig stopt zeker 15 procent van de nagelbijters tijdens de weg van peuter naar volwassene.

Begin je op late leeftijd met nagelbijten dan is stress, frustratie of spanning een veelvoorkomende oorzaak. Als je de stressbom tijdig aanpakt, is stoppen met nagelbijten nog niet zo heel moeilijk. In dat geval zijn er tal van andere uitlaatkleppen voor negatieve emotie in plaats van nagelbijten. Er zijn diverse alternatieven te verzinnen als een rondje hardlopen, een kop thee drinken of een spelletje te spelen.

Hoe ook jij met nagelbijten kan stoppen

Er zijn tal van middelen en therapieën om van het nagelbijten af te komen. Welke voor de één geweldig werkt, doet niets voor de ander. Hieronder geef ik je een aantal tips die je misschien wel kunnen helpen;

Tip 1 | Het is belangrijk om na te gaan wanneer je op je nagels bijt. Als je in bed ligt, voor de tv, of wanneer je vingers in de buurt van je mond komen. Spring bewuster om met dit soort situaties en knijp bijvoorbeeld in een stressballetje om het nagelbijten in dit soort situaties te voorkomen.

Tip 2 | Iets waar ook ik niet vanaf kan blijven, losse velletjes rondom de nagels. Dagelijks smeer ik de nagels en nagelriemen in met nagelriemolie om te voorkomen dat de nagelriemen uitdrogen. Hierdoor hebt je niet langer last van losse velletjes en kom je dus ook niet meer in de verleiding.

Tip 3 | Plak je vingertoppen af met pleisters, tape of plakband

Tip 4 | Smeer de nagels in met een speciale anti-bijt nagellak waardoor de vingers heel vies smaken.

Tip 5 | Acupunctuur kan net als hulp bij het stoppen met roken ook helpen om van het nagelbijten af te komen.

Tip 6 | Motiveer jezelf door middel van het stellen van een doel. Heb je binnenkort een feestje waarop je er mooi uit wilt zien. Stel je dan jezelf als doel dat je nagels tegen die tijd netjes verzorgd zijn. Ook kan je jezelf motiveren door met jezelf af te spreken dat je iets leuks mag kopen zodra je een bepaald aantal weken gestopt bent met nagelbijten.

Tip 6 | Voorzie de nagels van een transparante gellak om ervoor te zorgen dat je niet langer op de nagels bijt. Voor nog meer effect kan ik je zeker aanraden om gebruik te maken van de Base Plus, aangezien nagelbijten ervoor heeft gezorgd dat de nagels zwak zijn en stevigheid nodig hebben. Je geeft hierdoor meer stevigheid aan de nagel en kan je op den duur de nagels in de gewenste lengte laten groeien.

Als kind beet ik ook nagels, lang niet zo erg dat ik mijn nagels helemaal verminkte, maar kon het nooit laten om er niet aan te zitten en erop te bijten. Vaak moest mijn ringvinger het ontgelden en kreeg die nagel nooit kans om op lengte te groeien. Totdat ik ervan baalde en droomde van mooie lange nagels.

Ruim 12 jaar geleden was een bruiloft in de familie voor mij dé reden om kunstnagels te laten zetten en ben ik sindsdien volledig van het nagelbijten afgekomen. Vandaag de dag draag ik Base Plus in combinatie met één van mijn favoriete gellak kleur. Ruim 3 weken geniet ik volop van mijn prachtige gelakte nagels!

Ben je ook een nagelbijter geweest en er helemaal vanaf? Ik ben benieuwd hoe het jullie is gelukt om van deze irritante eigenschap bent afgekomen! Post je ervaring hieronder.

Tot de volgende keer!

Liefs,

Leontine, Creative Director Pink Gellac

20 gedachten over “Nagelbijten, zo kom je ervan af!”

 • Valery

  Hoi ik ben Valery ik ben 14 jaar en behoor tot ernstige nagelbijters ik probeer met
  Nagellak te stoppen met nagelbijten
  Als ik nagellak op m'n nagels doe dan blijf ik er vanaf maar groeit je nagelbed dan ook mee dat was mij vraag ik hoop dat jullie er wat mee kunnen om mij te kunnen helpen om te stoppen met nagelbijten alvast bedankt!
  Valery

  Reageren
 • Liesanne

  Ik begon met bijten rond peuter leeftijd.
  Toen een tijd van die lak gehad die heel vies smaakte.
  Dat hielp niet, het was alleen met patat eten smerig haha.
  Afgelopen april kreeg een vriendin van mij acrylnagels, deze had ze gewonnen via fb. Ik maakte daarna ook direct een afspraak omdat zij dat heel mooi dun deed. Eerder had ik de ervaring met acryl dat ik geen geld meer kon oppakken en de knoop van mm broek niet open of dicht kon doen.
  Deze keer kon ik dat allemaal wel. Na drie of vier maand de acryl er af gehaald. Fing even goed daarna ging ik weer bijten van een nagel was gescheurd. Toen meteen weer een afspraak gemaakt, nu sinds eind oktober begin november de acryl er weer afgehaald nadat ik zelf een gellac pakket had gekocht. Sindsdien zijn mijn nagels nog steeds mooi. Maar ik moet nog steeds wel lak op de nagels hebben.

  Reageren
  • Pink Gellac Redactie
   Pink Gellac Redactie 29 december 2015 om 16:51

   Beste Liesanne, fijn dat de nagels er nu mooi uitzien! Het is zeker belangrijk om de nagels goed te blijven verzorgen met nagelriem olie en handcrème.

   Reageren
 • Kirs

  Ik bijt en peuter ook aan mijn nagels. Ik heb de Pink Gellac set aangeschaft in de hoop dat ik dan niet meer zou kunnen peuteren maar helaas peuter ik net zo lang dat daar ook de stukken af gaan :-( En helaas scheuren mijn eigen nagels dan ook mee. Ze zijn erg dun en broos. Dus ik laat ze nu even bijkomen en waag dan een nieuwe poging. Als het er net opzit is het wel erg mooi, zo dom van mij om daar dan toch aan te gaan peuteren.

  Reageren
  • Pink Gellac Redactie
   Pink Gellac Redactie 29 december 2015 om 16:49

   Beste Kirs, het is inderdaad belangrijk om de gellak te verwijderen met de remover wraps anders kunnen de nagels beschadigen. Ik raad je inderdaad aan om dan even een pauze te houden en de nagels goed te verzorgen. Je kunt daarna weer de gellak aanbrengen, veel succes!

   Reageren
 • Willemijn

  Goedemorgen, ook ik heb de shellac set en heb met periodes langere nagels. Hebben jullie ook tips voor nagels peuteren? Dit doe ik al vanaf dat ik klein ben, ben er af en toe maximaal een half jaar af en begint dan toch weer, geleidelijk aan, zonder dat ik me er bewust van ben. Anti bijt spul helpt niet want ik proef het niet, shellac erop helpt soms een tijdje, maar blijft bij mij niet lang zitten (enkele dagen tot max een week), maar ik zou er zo graag vanaf komen.
  Ik hoop dat jullie tips hebben!

  Reageren
  • Pink Gellac Redactie
   Pink Gellac Redactie 29 december 2015 om 16:47

   Beste Willemijn, de gellak van Pink Gellac hoort minimaal 14 dagen te blijven zitten. Wanneer dit niet het geval is gaat er waarschijnlijk iets mis met het aanbrengen. Heb je al contact gehad met de klantenservice, zij kunnen je vast en zeker helpen!

   Reageren
 • Tine

  ik hoor bij de groep 'ernstige nagelbijters' en heb er serieuze gebitsafwijkingen aan over gehouden, maar bij mij is pinkgellac het enige waardoor ik ook effectief van mijn nagels kan blijven! Ik ben er blij mee!

  Reageren
  • Pink Gellac Redactie
   Pink Gellac Redactie 29 december 2015 om 16:44

   Beste Tine, jeetje wat erg om te horen! We zijn er super blij mee dat je er nu in ieder geval geen last meer van hebt.

   Reageren
 • Eva Vanden Broeck
  Eva Vanden Broeck 9 december 2015 om 20:38

  Ik ben op 21jarige leeftijd kunnen stoppen met nagelbijten en dit door de laatste method dat jullie vertellen.
  Ik ben gewoon gestart met gellak, wildheid eens proberen en zien hoe lang het bleef zitten, dit zorgde er voor dat ik gestopt ben. Ik was zo fier op mijn blinkende nagels dat ik er niet durfde aan prutsen of bijten :-)
  Mijn goed voornemen van 2015 is alvast geslaagd.

  Reageren
  • Pink Gellac Redactie
   Pink Gellac Redactie 29 december 2015 om 16:43

   Beste Eva, dan is het goede voornemen van 2015 zeker geslaagd! Op naar een nieuw jaar met mooie nagels!

   Reageren
 • Ingrid

  Ja ik bijt dus ook op mijn nagels, maar het gekke is dus als ik dus jullie base plus en gellac op mijn nagels doe blijf ik er vanaf en worden mijn nagels mooi lang. Ik ben dus heel blij met jullie pinkgellac . Echt topspul .

  Reageren
 • Manja Aronius
  Manja Aronius 9 december 2015 om 18:13

  ik heb tot mijn 60e gebeten tot op een nagel van een halve cm .
  zo vaak iets geprobeerd,
  bytex ik beet er gewoon door heen kunst nagels net zo
  ik werd 60 en zei tegen me kinderen (ook zij beten maar tot een jaar of 20 )
  oke ik ben er ook klaar mee pink gellac gaan gebruiken
  en nu na 2 jaar mooie nagels en nooit meer een probleem gehad

  Reageren
 • Manja Aronius
  Manja Aronius 9 december 2015 om 18:12

  ik heb tot mijn 60e gebeten tot op een nagel van een halve cm .
  zo vaak iets geprobeerd,
  bytex ik beet er gewoon door heen kunst nagels net zo
  ik werd 60 en zei tegen me kinderen (ook zij beten maar tot een jaar of 20 )
  oke ik ben er ook klaar mee
  en nu na 2 jaar mooie nagels en nooit meer een probleem gehad

  Reageren
 • Mieke

  Wat ook wel helpt bij scheurtjes en broze nagels. Is eerst een paar weken lang niks geen nagellak of gellak gebruiken. Maar een dag je nagels in smeren met olie dit een dag zijn werk laten doen. Dan een laag nagel verharder weer een dag de verharder zijn werk laten doen. Dan weer een laag verharder erover heen doen dit ook weer een dag goed laten werken. De volgende dag haal je het eraf. Dan doe je een dag niks om je nagels weer wat rust te gunnen. En dan begin je weer van voor af aan. Dit doe je 4 weken en je merkt het verschil. Ik heb dit zal ook moeten doen. Had altijd mooie lange nagels tot dat ik chemo kreeg voor mijn kanker toen was het dag mooie lange nagels. En daarna had ik nagels die als ze ook maar een randje hadden in scheurde of ik kon hele vellen van mijn nagels af trekken. Toen heb ik 6 weken gedaan wat ik geschreven heb en nu zijn mijn nagels mooi lang en vooral stevig mede ook dankzij de gellak van pinkgellac. Wens je heel veel succes met je nagels want handen zijn toch voor de vrouwen wel het visitekaartje.

  Groetjed Mieke

  Reageren
  • Pink Gellac Redactie
   Pink Gellac Redactie 9 december 2015 om 16:51

   Beste Mieke, Wat een goede tips! Het is inderdaad goed om de nagels af en toe rust te gunnen en ze dan goed te verzorgen met olie en handcrème. Wat fijn dat je nagels nu weer stevig zijn ook dankzij Pink Gellac. Dat klopt de handen en nagels zijn echt een visiteplaatje!

   Reageren
 • Jenny

  Ik heb vreselijk veel nagel gebeten, vanaf klein af aan. Echt zo erg dat ik alles geprobeerd heb om er van af te komen. Bytex, plaknagels, zelfs acrylnagels beet ik kapot. Op mijn 31e kwam ik terug van vakantie en merkte ik op dat ik randjes aan mijn nagels had. Ik was ineens gestopt met bijten en dat ben ik tot op de dag van vandaag nog steeds. Wel zijn mijn nagels nog heel broos en scheuren regelmatig maar door gebruik van Pinkgellac zien ze er, ondanks dat ze soms kort zijn, wel mooi en verzorgd uit.

  Reageren
  • Pink Gellac Redactie
   Pink Gellac Redactie 8 december 2015 om 12:57

   Beste Jenny, Wat goed om te horen dat je niet meer op je nagels bijten en wat leuk dat je zo blij bent met Pink Gellac. Een tip is om ze ook nog goed te verzorgen met handcrème en nagelriem olie.

   Reageren
Geef een reactie